Voinko tehdä järjestyksenvalvojan töitä ilman yritystä? Kevytyrittäjä ravintolassa ja lupavaatimukset

Ravintolan omistaja saattaa miettiä, voiko tarvittaessa palkata kevytyrittäjän (laskutuspalvelun kautta työskentelevän henkilön) “portsariksi” ovivalvontaan. Vastaus on selvä: yksityisen turvapalvelun (kuten järjestyksenvalvonnan) tulee olla luvanvaraista toimintaa. Poliisin ohjeiden mukaan järjestyksenvalvojatoimintaa saa lain mukaan harjoittaa vain elinkeinoluvan saanut yritys (toiminimi tai yhtiö), jolla on y-tunnus. Toisin sanoen ravintolalla täytyy olla turvatoimintaa harjoittava yritys palveluksessaan. Poikkeuksena ovat vain tietyt yleisötilaisuudet tai kokoukset, tavallinen ravintolatoiminta ei kuulu tähän poikkeuspiiriin.

Kevytyrittäjällä ilman omaa y-tunnusta ei siis ole mahdollisuutta hakea tai saada turvallisuusalan elinkeinolupaa. Tämä järjestely on laiton, sillä muuten luvanvaraiset turvallisuuspalvelut joutuisivat kierteeseen. Vaikka kevytyrittäjällä olisi voimassa oleva järjestyksenvalvojakortti, se ei korvaa yritys- ja lupuvaatimuksia. Laki kieltää nimittäin luvattoman turvallisuuspalvelutoiminnan: jos henkilö tai yritys harjoittaa vartiointi- tai järjestyksenvalvontaa ilman vaadittua lupaa, siitä säädetään rangaistus jopa sakkona tai vankeutena (enintään 6 kuukautta).

Riskit ja seuraukset ravintolalle

Luvan vaatimuksen laiminlyönti voi koitua ravintolan omistajalle moninaisiksi ongelmiksi:

  • Järjestyksenvalvojan tehtävien harjoittaminen ilman elinkeinolupaa on rikos (rikoslain 39/1889 17 luvun 6 a §) Jos työntekijänä tai palveluntarjoajana on luvaton järjestyksenvalvoja, myös tilauksen tehnyt ravintoloitsija voi joutua vastuuseen rikokseen osallisuudesta. Rangaistuksena voi olla sakkoja tai vankeutta.

  • Järjestyksenvalvojan tehtävien harjoittaminen ilman elinkeinolupaa on rikos. Rikoslain (39/1889) 17 luvun 6 a § mukaan:

”Joka harjoittaa turvallisuusalan elinkeinolupaa edellyttävää vartioimisliike- tai järjestyksenvalvojatoimintaa ilman yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 68 §:ssä tarkoitettua lupaa, on tuomittava luvattomasta turvallisuusalan elinkeinotoiminnan harjoittamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.”

  • Jos luvattomasti toimiva järjestyksenvalvoja esimerkiksi käyttää liikaa voimakeinoja tai aiheuttaa vahinkoa asiakkaalle, ravintola kantaa täyden vastuun. Vakuutukset eivät välttämättä korvaa tapaturmia tai riitoja, jos hovinsa osoittautuu, että järjestyksenvalvojaksi oli kiinnitetty lainvastaisesti henkilö ilman asianmukaista lupaa.

  • Aluehallintoviraston ohjeiden mukaan ravintolassa tulee huolehtia järjestyksenvalvonnasta pitämällä riittävä määrä päteviä järjestyksenvalvojia (esim. yksi järjestyksenvalvoja sata asiakasta kohden myöhäisellä anniskeluajalla). Mikäli ravintola on ilmoittanut järjestyksenvalvonnasta, eikä todellisuudessa toimi luvallinen turvallisuuspalvelu, tämä on anniskelu- ja lupaehtojen rikkomista, josta AVI voi määrätä sakkoja tai jopa sulkemaan anniskeluluvan.

  • Poliisin toimivalta on myös pysäyttää luvattomasti järjestyksenvalvojan palveluita tarjoava ravintola. Jos alkoholin myynti tai tilaisuuden jatkaminen kiellettäisiin yllämainituista syistä, taloudelliset tappiot voivat olla merkittävät.

Miksi lupa on tarpeen?

Turvallisuusalan elinkeinolupa ja hyväksytty järjestyksenvalvojakortti ovat olemassa syystä. Ne takaavat, että työntekijä on perehtynyt lakiin ja voimankäytön sääntöihin, ja että yritys noudattaa toimialan vastuullisia normeja. Luvanmyöntöprosessissa tarkistetaan muun muassa luotettavuus, koulutus sekä yrityksen taustat. Käytännössä luvan vaatiminen lisää järjestyksenvalvonnan laatua ja valmiuksia ennakoida häiriötilanteita.

Baarin omistajana sinun kannattaa muistaa, että yksityisen turvallisuuspalvelun lupa ei ole vain muodollisuus: sillä varmistetaan oma ja asiakkaiden turvallisuus laillisesti. Luvallisen yrityksen kautta hoidettu järjestyksenvalvonta sitoutuu työohjeisiin, raportointiin ja viranomaisvalvontaan. Lisäksi tällaisen palvelun käyttäminen suojaa ravintolaa: poliisi ja AVI suhtautuvat myönteisemmin toimijoihin, jotka noudattavat lakeja ja velvoitteita.

Yhteenveto ravintolan omistajalle

Kevytyrittäjän palkkaaminen järjestyksenvalvojaksi on siis lainvastaista ja riskialtista. Laissa yksityisistä turvallisuuspalveluista säädetään selvästi, että järjestyksenvalvontaa saa hoitaa vain turvapalvelualan yritys, jolla on poliisin myöntämä elinkeinolupa. Muutoin toiminta on rikos (rikoslaki 17 luvun 6 a §). Mikäli epäkohtia ilmenee esimerkiksi asiakkaiden turvallisuus vaarantuu tai vahingot osoittautuvat luvattoman valvojan syyksi ravintola joutuu vastaamaan siitä täysimääräisesti. Sen sijaan luvallisen järjestyksenvalvojan ansiosta järjestyksestä huolehtiminen sujuu lakisääteisesti ja asiantuntevasti.

Toimi oikein: varmista, että ravintolasi järjestyksenvalvojana toimii aina turvallisuusalan elinkeinoluvan saanut yritys ja että kaikilla työntekijöillä on voimassa oleva järjestyksenvalvojakortti. Näin vältyt rikkomuksilta ja varmistat, että järjestyksenvalvonta tehdään lain edellyttämällä tavalla ja säästyt ikäviltä sanktioilta

Seuraava
Seuraava

Check-list: Turvallisen yksityistilaisuuden järjestäminen